Duurzaam varen met Progress Events

Duurzame energie

Het  Groningse bedrijf Progress Events kreeg 20.000 euro subsidie voor een duurzame rondvaartboot. De boot maakte op 23 juni zijn eerste vaartocht. De rondvaartboot heeft  een elektromotor, gecombineerd met lithium-batterijen en een waterstofcel. Hierdoor kan de boot ook op lange afstanden volledig duurzaam varen.

De boot ligt aan de Turfsingel in Groningen. Hier worden de batterijen met zonnepanelen op de historische Tjalk ‘De Rikste’ opgeladen. Tijdens het varen kan worden bijgeladen met de waterstofcel, waardoor de boot veel langere afstanden kan afleggen. De waterstofcel heeft een vervangbare cilinder, zodat niet aan boord getankt hoeft te worden. Daarnaast kan via een eenvoudige app op de TorqTracsmartphone worden bijgehouden hoe ver hij nog kan varen en welke route hij heeft afgelegd.

In het filmpje van ongeveer 2 minuten vertelt initiatiefnemer Maik van Heerd van Progress Events over zijn duurzame boot.

Duurzaam varen met Progress Events

Duurzaam varen met Progress Events

Rol van de provincie

Progress Events heeft de subsidie gekregen vanuit het programma Innovatief en Duurzaam MKB Groningen. MKB's die hun product, productieproces of bedrijfssituatie duurzamer willen maken, en daarvoor een innovatietraject starten, kunnen hierop een beroep doen.