Organ Assist zorgt wereldwijd voor kortere wachtlijsten donororganen

Healthy ageing

Kortere wachtlijsten voor orgaantransplantaties door meer donororganen. En daardoor minder mensen die overlijden terwijl ze op de wachtlijst staan. Dat is het doel van het Groningse bedrijf Organ Assist. Het bedrijf ontwikkelt apparatuur om donororganen  zowel in als buiten het lichaam zo goed mogelijk te laten functioneren. Organ Assist is hiermee wereldwijd koploper op het gebied van het bewaren van donororganen.

Arjan van der Plaats, technisch directeur van Organ Assist, promoveerde in 2005 op de technologie om een lever buiten het lichaam optimaal te bewaren. “In die tijd werden donororganen standaard op ijs bewaard”, vertelt hij. “Het was niet mogelijk om organen te laten functioneren buiten het lichaam, laat staan om te voorkomen dat de kwaliteit ervan minder werd. Dat gebeurt al zodra een orgaan uit een lichaam wordt genomen, doordat het dan is afgesloten van bloedtoevoer. Maar de kwaliteit is wel heel bepalend voor de slagingskans van een transplantatie. Met de apparatuur die wij de afgelopen jaren ontwikkeld hebben, bootsen we zo veel mogelijk de omstandigheden van een lichaam na, zodat het orgaan goed blijft werken. We hebben als eerste een pomp ontwikkeld om levers buiten een lichaam te kunnen laten functioneren.” Die zogeheten Liver Assist is ontwikkeld met subsidie van de Provincie Groningen. De pomp wordt inmiddels ver buiten de Groningse grenzen gebruikt: Wereldwijd zijn er al meer dan vijftig exemplaren van verkocht. Inmiddels heeft Organ Assist ook een pomp voor nieren en een voor longen ontwikkeld.

Betere kwaliteit

Bijzonder aan de pompen is dat ze zelfs de kwaliteit van een orgaan kunnen verbeteren, aldus Van der Plaats. “We kunnen met onze pompen zuurstof, medicijnen en extra voedingsstoffen toevoegen aan een orgaan. Op die manier kunnen we zwakke organen die mogelijk afgekeurd zouden worden, alsnog geschikt maken voor transplantatie. Zo kunnen we met onze apparatuur zorgen voor dertig procent meer donororganen.”

 

Objectief meten

Nog een voordeel van de technologie van Organ Assist, is dat objectief meetbaar wordt wat de kwaliteit van een orgaan is. “Normaal gesproken beoordeelt een chirurg een orgaan op wat hij aan de buitenkant ziet”, legt Van der Plaats uit. “Als een orgaan op onze pomp is aangesloten, kunnen we precies zien en meten hoe goed het werkt. We kunnen dus meten hoeveel gal een lever aanmaakt en hoeveel zuurstof een long levert. Daardoor kan een chirurg beter bepalen of hij een orgaan wel of niet geschikt vindt voor transplantatie.”

Mobiele Donor Assist

De afgelopen twee jaar ontwikkelde Organ Assist met behulp van subsidie van de Provincie Groningen ook een mobiele Donor Assist. “Daarmee kunnen we een orgaan dat zich nog in de donor bevindt, in leven houden”, vertelt Van der Plaats. “Dat gebeurt als iemand is overleden aan een hartstilstand en er dus geen bloed meer door het lichaam circuleert. Met onze Donor Assist kunnen we het orgaan dan toch van zuurstof blijven voorzien, zodat het bewaard kan blijven voor transplantatie.” Ondertussen werkt Organ Assist door aan nieuwe innovaties, zoals een pomp voor een donorhart.

Een nabootsing van een medisch lokaal waarin met de apparaten van Organ Assist geoefend kan worden.
Een nabootsing van een medisch lokaal waarin met de apparaten van Organ Assist geoefend kan worden.