Programma 'Scoren in Duitsland' helpt MKB bij export

Duurzame energie

MKB

Met de Groninger Ondernemersregeling uit Groningen@Work kunnen ondernemers de helft van advieskosten vergoed krijgen (maximaal 5.000 euro) als zij deelnemen aan een door de provincie erkend programma. Een van die programma’s is Scoren in Duitsland, gericht op hulp aan ondernemers die van plan zijn te exporteren naar Duitsland. Resultaat: binnen een half jaar een helder actieplan én vijf kansrijke gesprekken bij potentiële klanten. De enige voorwaarde voor deelname aan het programma is dat het bedrijf gevestigd is in de provincie Groningen.

Bert Zigterman van Andalus (r) en Marcel Baanders van Handelsagent Duitsland trekken samen op in het programma Scoren in Duitsland.
Bert Zigterman van Andalus (r) en Marcel Baanders van Handelsagent Duitsland trekken samen op in het programma Scoren in Duitsland.

We gaan naar Duitsland om echte klanten te scoren, wie wil dat nou niet?

In Scoren in Duitsland hebben Bert Zigterman van Andalus en Marcel Baanders van Handelsagent Duitsland elkaar gevonden. Met 10 jaar ervaring van Zigterman in het begeleiden van bedrijven bij het internationaal zaken doen en 15 jaar ervaring van Baanders in de begeleiding van Nederlandse bedrijven naar Duitsland vormen zij een gouden koppel, met veel kennis en kunde op het gebied van export.

Actieplan met gezonde commerciële doelen

Het programma begint bij Zigterman. Samen met de ondernemer maakt hij een analyse van de internationale ambities en de marktpotentie. Zigterman: “Via google kom je zelf een heel eind om een overzicht te maken van de mogelijkheden. Maar het is moeilijk om vervolgens echt tot contact en een opdracht te komen.” Op basis van de analyse stelt Zigterman een actieplan op, met gezonde commerciële doelen. Dit is meteen een go-no go moment: “Een advies kan ook zijn: doe het niet. Of: we gaan niet rechtsaf naar Duitsland, maar rechtdoor naar Denemarken.”

Alleen afspraken bij gerede kans op business

Vaak houden adviestrajecten op na een scan van potentiële klanten. In dit programma gaat de ondernemer met het actieplan onder de arm naar Baanders. “Ik stap dan letterlijk bij de ondernemer in de auto, rij met hem mee naar Duitsland, zet hem aan tafel bij potentiële klanten, doe de presentatie en probeer vanuit dat gesprek tot business te komen.” Het maakt daarbij niet zoveel uit welke sector het om gaat. “Ons netwerk is heel groot, dus we hebben goede ingangen binnen uiteenlopende sectoren, van software tot voeding tot diensten. We maken de afspraken alleen als er gerede kans op business is. Dat kan, want Duitsers zijn heel concreet.”

Pak deze kans, kijk of het kan!

Samen met de onderneming ervoor gaan

Met Scoren in Duitsland subsidieert de provincie een stukje van het exporttraject dat tot nu toe nog geen subsidie kende. Zigterman lachend: “Duitsland uit, altijd lastig. Complimenten aan de provincie voor deze ‘inspiratie funding’. De provincie geeft daarmee vertrouwen en steun aan de ondernemer om echt iets van de grond te krijgen.” En dat is nodig, want het valt Baanders op dat maar weinig Groninger ondernemers hulp zoeken bij export naar Duitsland. “Ik weet niet waarom dat is. Ik zou ze graag uitdagen: pak deze kans, kijk of het kan!”. Zigterman vult aan: “Ik weet zeker dat er legio ideeën bij Groninger ondernemers op de plank liggen, die een prachtige combinatie met Duitsland kunnen opleveren. Het allerleukste aan dit programma is dat we er samen met de onderneming voor gaan. Niet alleen maar een rijtje mogelijkheden op papier, maar naar Duitsland om echte klanten te scoren. Wie wil dat nou niet?”

Kijk voor meer informatie over Scoren in Duitsland op: www.andalusbv.nl.  Of lees en bekijk succesverhalen van Groningse ondernemers die de stap naar Duitsland waagden: wat deden ze met de subsidie van de provincie en wat leverde het hen op?

Groninger Ondernemersregeling: hulp aan MKB bij ondernemen

Met deze regeling kunt u subsidie krijgen van 5.000 euro voor deelname aan adviesprogramma’s (50% van de kosten), bijvoorbeeld als u hulp nodig heeft bij het opstarten van een bedrijf, een meester-gezeltraject, verbetering van uw ondernemersvaardigheden of als u zich met uw bedrijf meer wilt gaan richten op de export.