Wereldprimeur voor Werkman Horseshoes

Duurzame energie

Innovatie

Een beetje verstopt in de Groningse wijk Helpman zit al meer dan een eeuw een prachtig familiebedrijf dat is gespecialiseerd in de productie van hoefijzers: Werkman Horseshoes. Het bedrijf presenteerde onlangs een zeer vooruitstrevende innovatie: Black. “Hiermee bereiden we ons bedrijf voor op de volgende honderd jaar”, aldus directeur Christel Werkman.

 

Werkman Horseshoes levert hoefijzers in 750 verschillende soorten aan een wereldwijde afzetmarkt. In het familiebedrijf staat inmiddels de vierde generatie Werkman aan het roer. “Wat ons drijft, is een enorme passie voor paarden”, zegt Werkman. “Daardoor hebben we een lange traditie opgebouwd en zijn we al 108 jaar van waarde voor onze klanten.”

Wereldprimeur

De lange traditie betekent niet dat Werkman vastgeroest raakt in oude gewoontes, verre van dat. Het bedrijf ontwikkelde zelfs onlangs, met financiële steun van de provincie Groningen, een wereldprimeur. ‘Black’ is een digitale tool die de hoefsmid feedback geeft over de gang van het paard. De tool maakt gebruik van een sensor aan de hoef, die gegevens doorgeeft aan een app. Zo kan de hoefsmid precies zien hoe een paard zijn voet afwikkelt tijdens het stappen en draven. Ook meet de tool bijvoorbeeld verschillen tussen links en rechts. Zo kunnen eventuele afwijken vroegtijdig worden gedetecteerd. “Op basis van die gegevens kan de hoefsmid heel nauwkeurig het hoefbeslag aanmeten”, zegt Werkman. “Dat helpt om het welzijn en de prestaties van het paard te verbeteren en dat is waar we het uiteindelijk voor doen!”

Kruisbestuiving

Werkman werkt nu samen met specialisten op heel andere gebieden dan hoefijzers en paarden, zoals app-ontwikkelaars en experts op het gebied van sensoren. “Er ging voor ons allemaal een nieuwe wereld open”, lacht Werkman. “We kijken na al die jaren met een heel andere blik naar ons product en dat is ontzettend leerzaam. Deze ontwikkeling leverde voor alle partijen een mooie kruisbestuiving aan kennis op.”

Toekomstbestendig

Op dit moment testen negen hoefsmeden een bèta-versie van Black. Werkman: “Onze klanten kijken nu waar ze tegenaan lopen bij het gebruik. Wat kan er beter en welke functies of gegevens missen ze? Op basis daarvan maken we de tool af. Dan hebben we een heel mooi nieuw product in huis voor onze toekomst. We zijn blij dat we dit mede dankzij de subsidie van de provincie hebben kunnen ontwikkelen. En we vinden het mooi dat de provincie oog heeft voor ons als familiebedrijf in het mkb.”

Rol van de provincie

Werkman Horseshoes kreeg de subsidie vanuit het Innovatief Actieprogramma (IAG4) voor vernieuwende samenwerkingsprojecten op het gebied van healthy ageing, energie, bio-economie en transsectorale innovatie.